HOVEDSIDEN
Om Vollen Vel
Kontakt
Rodeledere
Bli medlem
Arkiv
Kart Vollen Vel
Kart turstien
En dag i Vollen
Vollens historie
Lag og foreninger

Tidligere saker fra
Vollen Vel – klikk HER


Støtt oss gratis!
Norsk Tipping kan
sende oss 5 % av det du spiller for. Snakk med din kommisjonær, oppgi vårt nummer 992685646 så går resten automatisk.
En enkel og billig måte å støtte oss på!
På forhånd tusen takk!


Vollen Vel
Vollenveien 1
1390 Vollen
post@vollenvel.no
bank: 7874 06 46248
Org. nr: 992685646

Nettansvarlig:
Svein-Ivar Fors

Tekst og foto
hvis ikke annet er angitt:
Knut Førsund


En dag i Vollen
Har du med deg bil til Vollen og skal tilbringe dagen her, er det best å parkere på parkeringsplassen ved friområdet (kjør nedover Arnestadveien mot sjøen). Står det en parkeringsvakt der og ber om betaling, får du anledning til å gjøre en god gjerning, for disse pengene går til arbeid i VUL, idrettslaget i Vollen.

Når du har parkert bilen, fortsetter du langs vannet (med fjorden på din venstre side) til du ser fembøringen God Bør. Denne kopien ble bygd på Kvaløya ved Tromsø 2001/2002 og seilt til Vollen sommeren 2002. Elevene på Sjøskolen, et alternativt skoletilbud for ungdomsskoleelever, drifter båten og seiler turer med barneskoleklasser. Enkelte tirsdagskvelder vår og høst er det mulig å bli med på tokt (opplysninger finner du på nettet). Til høyre kan du se at det er et stort innhugg i fjellet. Det var nødvendig for å få plass da polarskuta Maud ble bygget her på Chr. Jensens båtbyggeri i 1917. Skuta ble brukt av Roald Amundsen gjennom Nordvestpassa-sjen.

Du kan nå gå videre langs stien på strandområdet. Hold til høyre og du ser Selvikvillaen fra 1881 foran deg. Vollen Kystkultursenter holder til i denne sveitservillaen som ble bygget som landsted for familien Øhlckers. Hovedbygning og sidebygning ble restaurert i 1994 og rommer i dag utstillinger som forteller om Vollens historie med hovedvekt på perioden 1870-1950.

Tema for den kulturhistoriske utstillingen er båtbygging, jaktfart, handel, fiske, is-skjæring, hagebruk og feriegjester.

Kyststien går videre fra Selvikvillaen til en av de gamle isdammene. Skjæring og frakt av is var en stor næring helt frem til 1940 da nye kjøle- og frysemetoder overtok. Mye av isen ble solgt til Danmark, England, Tyskland og Frankrike. Den første fagforeningen i Asker ble startet av isskjærere. Følger du stien inn i landet, kommer du til Arnestad skole, for tiden Askers største barneskole med 500 elever og nesten 80 ansatte. Du kan følge veien slik at du har Arnestad skole på din venstre side og gå tilbake i retning Vollen. Er du moden for en pause, anbefaler vi et besøk på Kafé Oscar eller Mats & Martin. Alternativt kan du gå i retning undergangen under Slemmestadveien ved skolen og gå Vollen Vels tursti. Stien er merket, den er fem kilometer lang og bringer deg inn i idylliske områder med jorder og skog før du havner hos Hesleberg Gartneri i Heslebergveien 16. Der kan du, på sommerstid, besøke et av de siste gartneriene i Vollen og få med deg en duftende rose som turminne. For den som ikke vil gå så langt, er det likevel mulig å fin-ne gartneriet ved å kjøre opp Vollenveien og ta til høyre ved Heslebergveien. Nå har du ikke bare sett Vollen av i dag, men fått et innblikk i den nære fortiden her.

Tekst: Trine Thommessen
Foto: Knut Førsund


....Butikker og
....bedrifter i
....Vollen
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER

....Selskaps-
....lokaler
....til leie
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER


....Tog, båt, buss
....Rutetider – klikk HER

Været i Vollen
Spent på været videre
i dag – eller i morgen?
Her kan du se selv
– hos yr.no!

Kart over Vollen

Last ned kartet
i pdf-format –
klikk HER