HOVEDSIDEN
Om Vollen Vel
Kontakt
Rodeledere
Bli medlem
Referater
Kart Vollen Vel
Kart turstien
En dag i Vollen
Vollens historie
Lag og foreninger



Vollen Vel
Vollenveien 1
1390 Vollen
post@vollenvel.no
bank: 7874 06 466248

Nettansvarlig:
Svein-Ivar Fors


Kulturminnevandringen i Vollen:
God deltakelse og gode guider

Se bilder fra vandringen ved å klikke HER

 
Tekst og foto:
Knut Førsund

Nesten 60 personer møtte opp da Asker Historielag og Vollen Vel inviterte til vandring i den fem kilometer lange turstien til velet 26. april 2009.

De hadde med seg ikke mindre enn tre guider: Jan Martin Larsen fra historielaget, Harald Bøchman (tidligere Vollengutt) og heggedølingen Johan Naterstad. Trekløveret øste av sine kunnskaper om Vollen og nærområdet, om gårder og navn og geologi. Rett som det var kunne de virke som de var litt uenige, og holdt litt moro med hverandre – noe som skapte en flott stemning under turen.
 
Overraskende nok var det bare en håndfull innflyttere fra de aller siste årene med på turen, ellers var det stort sett godt voksne Vollenfolk. Mange hadde aldri gått turstien, og uttrykte stor glede over endelig å ha gjort det. Ordfører Lene Conradi hadde fått med seg både mann og to av sine barn på turen, noe arrangørene satte stor pris på. For mange ble det mye ny kunnskap å få, både historisk og geologisk.
 
Turens høydepunkt – også bokstavelig talt - var Årostoppen – også kalt Århustoppen og Elnestoppen. Da turvandrerne kom ut i Marieroveien hørte de plutselig toner fra et horn og jevnlige trommeslag, og oppdaget et ”likfølge” på vei opp mot gravrøysa! Det var danselærer Tiril Andøl som hadde fått med seg noen av sine ”dansebarn”, for anledningen kledd i svart. Med svart båre og et ”lik” inntullet i svart klede, skapte de en nesten trolsk innslag i kulturminnevandringen. Båren ble brakt til toppen av gravrøysa, som sies å være den største og kanskje eldste røysa i Asker. – Dette kunne godt ha vært Askers tusenårsminne, sa Jan Martin Larsen. Ingen vet hva som skjuler seg under steinene, men at det er begravd mennesker der, er historikerne helt sikre på. 
 
Turen fortsatt forbi isdammer og gamle og nye deler av Vollen, bl.a. fikk vi mer innsikt i bergarter, vi fikk vite at Hesleberg egentlig kom fra Hesteberg, fikk høre litt av historien rundt det første forsamlingshuset i Vollen – ”Glimt”. Politisk strid endte med at bygningene i sin tid ble solgt for en slikk og ingen ting. I dag er bygningen renovert og i privat eie. Derfra kunne vi skue ut over store deler av Vollen. Og som en sa: - Dette har vært en veldig interessant tur, selv for en som har bodd lenge i Vollen!
.............................



....Butikker og
....bedrifter i
....Vollen
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER

....Selskaps-
....lokaler
....til leie
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER


....Tog, båt, buss
....Rutetider – klikk HER