HOVEDSIDEN
Om Vollen Vel
Kontakt
Rodeledere
Bli medlem
Arkiv
Kart Vollen Vel
Kart turstien
En dag i Vollen
Vollens historie
Lag og foreninger

Tidligere saker fra
Vollen Vel – klikk HER


Du kan støtte
Vollen Vel via tipping!
Send SMS GRASROTANDELEN 992685646 til 2020
og vi blir registrert som din gavemottaker.
Tusen takk!

Vollen Vel
Vollenveien 1
1390 Vollen
post@vollenvel.no
bank: 7874 06 46248

Nettansvarlig:
Svein-Ivar Fors

Tekst og foto
hvis ikke annet er angitt:
Knut Førsund


Blåskjell i Vollen 
En "Skjæltorsdag" påsken 2013?

Vollen har en fantastisk tilgang til fjorden og de store ressursene som finnes der.  De fleste kjenner til de store fiskeressursene.  Men det er få som har oppdaget og utnytter fjordens blåskjell-ressurser.

Blåskjellene finnes ned til et par meters dyp.  Det kan være over 10 000 skjell på en kvadratmeter. Skjellene fester seg gjerne på fjell og steiner med sin kraftige abyssustråd, en tråd som blåskjellet også bruker til å forflytte seg med.  Skjellet kan da "gå" omtrent en meter i timen.

Blåskjellet består av to skjell som holdes sammen med en kraftig lukkemuskel.  Den er så sterk at bare sjøstjernene og krabbene klarer å få åpnet skjellene.  Men også måkene spiser skjell.  De plukker dem opp i vannkanten og flyr så opp en høyde på 5, 6 meter, før de slipper skjellene med på svabergene.  På den måten får de åpnet skjellene.

Det er mange måter og steder vi kan plukke skjell på i Vollen selv om man ikke har båt.  Det er lett å plukke skjell ved fjære sjø.  Men slike skjell er ofte mindre fulle av mat enn skjell på dypere vann.  Om sommeren er det lett å dukke etter skjell med en svømmemaske. En annen mulighet er å ta med seg en hagerive og så skrape skjell på pontongene på marinaene. Men spør først om lov.

De som har båt kan plukke skjell på nesten alle grunner med steinbunn.  De kan da enten bruke en hagerive eller simpelthen bade fra båten og hente opp skjellene.

Det er svært enkelt å tilberede blåskjell.  Se først om noen flyter i vann.  De kan du kaste. Børst så resten raskt og ta gjerne bort abyssustråden med en kniv.  Legg skjellene i en gryte uten vann (skjell slipper ut vann når de varmes opp slik at lukkemuskelen gir etter).  Ofte er det fint å ha oppskåret løk, selleri mm, samt litt hvitvin, i gryta.  Det tar ikke lang tid på plata før skjellene åpner seg.  Da kan gryta tas til side.

Skjellene lever av planktonalger ved å filtrere sjøvann for alger. Enkelte algetyper kan inneholde giftstoffer som så akkumuleres i skjellene. Det betyr blåskjell av og til kan være giftig.  Det er svært sjelden dette skjer.  Men for å være helt sikker kan vi gå inn på Internett og sjekke på http://www.matportalen.no/ under blåskjellvarsel.  Det er et eget varsel for Vollen, fordi Mattilsynet tar skjellprøver for Oslofjorden på marinaen i Vollen.

Lenger ute langs fjorden, for eksempel på Nærsnes, har man en tradisjon der det plukkes skjell Skjærtorsdag.  Og så samles de som har lyst på et skjellmåltid på "Skjæltorsdag" i påskeuken. Vollen Vel har vurdert å innføre denne tradisjonen i Vollen neste påske.  Men da trengs det en gruppe på 4 – 5 frivillige som kan stå for høstingen av skjell og koking.  Så der du interessert i at denne tradisjonen tas opp, meld deg til Vollen Vel!



....Butikker og
....bedrifter i
....Vollen
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER

....Selskaps-
....lokaler
....til leie
....Åpningstider og
....kontaktinfo – klikk HER


....Tog, båt, buss
....Rutetider – klikk HER

Været i Vollen
Spent på været videre
i dag – eller i morgen?
Her kan du se selv
– hos yr.no!

Kart over Vollen

Last ned kartet
i pdf-format –
klikk HER